Izrael je synonymem dobrého jídla. Na každém rohu si v některém z mnoha stánků nebo pekáren můžete koupit nějakou tu sladkost, nechat si připravit sendvič, louskat nejrůznější semínka nebo se zastavit na tradiční izraelský falafel. Dnes se však zaměříme na sladké. Jaké sladkosti byste měli ochutnat na dovolené v Izraeli?
Izraelské sladkosti a pochoutky
Milovníci sladkých jídel si při cestách v Izraeli rozhodně přijdou na své. K nejoblíbenějším pochoutkám patří:
- baklava - ořechový koláč,
- cimes - švestkový koláč, k dostání i ve variantách s jiným ovocem,
- konafa - pečivo se sirupem a různými druhy ořechů,
- lekach - židovský medovník,
- hanig lejkech - medový koláč,
- mahalebbi - sladká rýže s mlékem,
- malabi - karamelový puding,
- hamantashen - sladké plněné taštičky s tradiční povidlovou náplní (nebo také náplň. meruňková a hroznová, maková, datlovo-pomerančová, hrozinkovo-mandlová, čokoládovo-ořechová),
- a kandované kousky ovoce.
Pokud máte mlsný jazýček, avšak dáváte přednost zdravějšímu ovoci, i o to v Izraeli nebudete mít nouzi. Velmi oblíbené jsou zdejší citrusy, fíky, datle, granátová jablka, avokádo, guava, plody opuncií nebo šťavnatý meloun.
Sladká izraelská tečka po obědě
Chalva z mletých sezamových semínek
Skvělou tečkou po slaném jídle je chalva, velmi populární izraelský zákusek. Vyrábí se z mletých sezamových semínek, cukru a rostlinných tuků. Sezamové semínko obsahuje kvalitní bílkoviny, esenciální mastné kyseliny a vlákninu. Je výborným zdrojem vápníku, fosforu, železa, zinku i draslíku. Bude vám tedy skvělým zdrojem energie v horkých dnech, pro fyzickou i psychickou námahu.
Baklava se silnou tureckou kávou
Oblíbenou sladkostí po obědě je v Izraeli také baklava v kombinaci se silnou tureckou kávou. Baklava je známou a rozšířenou pochoutkou od Balkánu po Afghánistán a v Izraeli ji najdete ve variantě tvořené vrstvami jemného těsta, mletými ořechy a medem. Kostička baklavy na talířku může na první pohled vypadat sice skromně. Po prvním soustu této sladkosti však zjistíte, že je jí až až. Nejlepší je baklava s kávou, kterou Izraelci připravují i přímo na ulici v tradiční džezvě. Kávu dostanete v malé skleničce s pořádnou dávkou cukru a se špetkou kardamomu. Pozor, je poměrně silná.
Máte rádi sladkosti? Ty izraelské určitě stojí za vyzkoušení.