V Mexiku jsou tradiční velké snídaně, které vás nakopnou na celý den, tzv. almuerzo. Mexičané si totiž snídani skutečně vychutnávají a umí si na ni udělat čas. Jak vypadá typická mexická snídaně? A jak ta vaše?
Mexičané snídají zejména míchaná vajíčka na nejrůznější způsoby, ochucená pálivými omáčkami a fazolemi. Typicky například rančerská vejce huevos rancheros - smažená vejce s tortillou, fazolemi nebo fazolovou pastou, sýrem a pálivou rajčatovou omáčkou s chilli. K vajíčkům podávají tortilly nebo bílé pečivo a džus. Následuje sladké pečivo s kávou.
Snídaně ve stylu mexického street food
Mexičané, kteří jsou zvyklí se stravovat cestou do práce "na ulici", snídají tamales – plněné bochánky z kukuřičné mouky, zabalené v kukuřičném listu. Jejich prodejce poznáte podle velkého hrnce, ve kterém tamales během prodeje vaří nebo ohřívají. Většinou dostanete na výběr z verde (verze s kuřetem a omáčkou ze zelených rajčat), rojo (s nákládanou papričkou jalapeňo a červenou omáčkou), mole (s kuřetem v mole), sladké dulce (s rozinkami) nebo oaxaceo (s mole v banánovém listě). Tamales si dávají samotné nebo v housce.
K mexické specialitě tamales si Mexičané dávají speciální nápoj atole. Jde o kombinaci nápoje z kukuřice a sladké příchuti – k nejoblíbenějším patří čokoláda, oříšek nebo jahoda. Oblíbené jsou také džusy ze sezónního ovoce a zeleniny. Asi nejčastější je džus jugo verde (z nopalu, řapíkatého celeru, goiaby a ananasu). Džusy u pouličních stánkařů jsou nesmírně levné a chutné. Na výběr dostanete z mnoha kombinací nebo si můžete požádat o čerstvý džus na míru dle vašich chutí.
Snídaně mexických farmářů
Lidé na farmách v Mexiku naopak snídaním moc nedají. Snědí něco drobného brzy ráno (jako třeba lehce osmažené kousky kukuřičné tortilly nebo kukuřičné chipsy ohřáté v mikrovlnce) a spěchají na pole, než přijde polední žár. Koneckonců s plným žaludkem se hůř pracuje.
Mexické snídaně v restauracích
Snídaně v mexických restauracích bývají velmi pestré a vydatné. Nejčastěji očekávejte vajíčka na všechny způsoby, chilaquiles (kukuřičné lupínky s červenou nebo zelenou omáčkou z rajčat, kuřecím masem, sýrem a smetanou), molletes (opečená houska s fazolí obohacená o ingredience v závislosti na regionu, v němž je připravované) a další.
Ke všem jídlům běžně dostanete kukuřičné placky s kávou, džusem a čerstvým ovocem.
Snídaně se v Mexiku podávají od časného rána asi do 12 hodin. Sbíhají se vám chutě, stejně jako nám? Vzhůru do Mexika!