Bez jakého koření a bylinek se thajská kuchařka v kuchyni neobejde? Vydejme se za typickými chutěmi Thajska. Tentokrát za chutí galangalu, citronové trávy a thajské bazalky.
Typicky thajské bylinky a koření
Galangal
Galangal u nás tak běžný není. Podobá se zázvoru, má však narůžovělou barvu, je ostřejší a má výraznější vůni. Seženete jej v sušené formě i čerstvý. Sušený galangal však před vařením namočte v horké vodě. Toto thajské koření se používá do polévek, smažených jídel nebo jako součást populárních thajských curry past.
Citronová tráva
V Thajsku roste citronová tráva skoro jako plevel. Bez problému vám poroste i v našich podmínkách nebo v květináči doma. Roste ve velkých trsech. Spodní světlá část stonku se používá do polévek, smažených jídel a curry past. Do jídel se při vaření může přidat v celku, před podáváním ji však vyjměte ven. Thajci v kuchyni používají i sušenou citronovou trávu. Před přípravou je však třeba ji namočit (alespoň na půl hodiny), pak opět chutná jako byste ji právě utrhli na zahrádce.
Thajská bazalka
Pokud jste připravovali nějaké thajské jídlo, určitě v něm byla právě thajská bazalka. V Thajsku se v kuchyni využívají tři druhy:
- Bai Horapa - chutí lehce připomíná anýz, svými lístky zase mátu. Přidává se do červeného a zeleného kari.
- Bai Manglaek – chutí připomíná citrony, tenké lístky tohoto druhu se často přidávají do salátů a polévek.
- Bai Grapao – chutí připomíná hřebíček, lístky bylinky mají purpurový odstín.
Dalšími bylinkami, které tvoří základ thajské kuchyně jsou koriandr, česnek, chilli papričky a limety a limetové listy. Přečtěte si o nich víc v článku: Koření a bylinky, které nechybí v žádné thajské kuchyni: Koriandr, chilli, česnek a limety.