Vegemite je tmavá, mazlavá pasta, která svým vzhledem a chutí připomíná masox nebo maggi. Australané si ji natírají na sušenky nebo tousty. Skalní fanoušci ji přidávají i do dalších jídel. Co víc, je prý neobyčejně zdravá...
Jak vegemite pomalu rostlo na oblibě
Za tvůrce vegemite je považován C. P. Callister. V roce 1922 nově využil pivní kvasnice, smíchal je se spoustou minerálů, vitaminů a zeleniny - a nový symbol Austrálie byl na světě. Díky své zvláštní chuti vegemite Australany nepřesvědčil okamžitě. První prodejci se jej snažili prodat jako "delikatesu na sendviče a tousty" nebo prostředek "pro zlepšení chuti omáček a polévek". Tmavá pasta s vysokou výživnou hodnotou a spoustou zdraví prospěšných látek se však postupně stala tak slavnou, že pro ni byla dokonce složena písnička, kterou zná celý národ. Za války si ji vojáci brali s sebou na frontu, aby jim připomínala vzdálený domov. Zná ji prostě každý.
Co z vegemite dělá nevšedně zdravou záležitost?
Vegemite obsahuje:
- thiamin (vitamin B1) - prospěšný pro růst a nervový systém,
- riboflavin (vitamin B2) - uvolňuje energii z potravy,
- niancin (vitamin B3) - podporuje zdravý metabolismus,
- biotin (vitamin H) - zdroj energie a stavebního materiálu pro tělo,
- pyridoxin (vitamin B6)
- a spoustu dalších užitečných prvků.
Pasta vegemite je považovaná za surovinu s nejvyšším obsahem vitaminu B. Ročně se jí vyrobí neuvěřitelných 22 milionů skleniček. Australané na ni nedají dopustit a věří, že se časem dostane do celého světa.