K nejpopulárnějším nápojům v Izraeli patří čaj a káva. Jak se podávají a jaké druhy mají Izraelci nejraději?
Čaj (te) v Izraeli
Arabové servírují většinou tmavý sladký čaj ve skle, někdy s přídavkem máty. Oblíbený je silný mátový čaj (nana-te). Židé preferují čaj s citronem nebo s obdobou sušeného mléka. To se vyrábí na rostlinné bázi (tzv. parve), aby bylo vyhověno požadavkům na košer pokrmy (po masitém jídle).
Káva v Izraeli
V Izraeli se pije silná tmavá káva, Ta se podává ve sklenici. Vybírat můžete z několika druhů. „Bots“ je například černá nefiltrovaná káva, „hafuch“ je káva s napěněným mlékem, „turki“ turecká káva s kardamonem, „nes“ je nescafé. Arabové či orientální Židé mají v oblibě hořkou tureckou kávu s přídavkem kardamonu.
Šťávy z ovoce
Kromě čaje Izraelci v průběhu dne popíjejí vodu nebo ovocné šťávy či citrusové džusy. Pokud rádi zkoušíte něco nového, ochutnejte tradiční izraelský nápoj - vynikající šťávu z datlí nebo mandlí.
Dezert ke kávě
Ke kávě či čaji se podává zákusek. V Izraeli je to nejčastěji baklava (ořechový dezert), cimes (například švestkový), malabi (karamelový puding), lekach (židovský medovník), hanig lejkech (medový koláč), konafa (pečivo se sirupem a ořechy) a mahalebbi (sladká rýžová kaše). Izraelci rádi mlsají také čerstvé nebo kandované ovoce, hlavně citrusové plody (pomeranče jaffa), datle, fíky, guavu, avokádo, granátová jablka, jablka, melouny nebo třeba plody opuncií (sabra).