V asijských tropech narazíte na řadu druhů ovoce, o nichž u nás v Česku nemáme ani ponětí, a jinde než na dovolené v Asii na ně nenarazíte. V Thajsku například ochutnejte jackfruit. Znáte jeho chuť? A jak se liší od chlebovníku?
Spousta lidí považuje jackfruit a chlebovník za stejné ovoce. Ve skutečnosti však jde o dva rozdílné druhy. Oba plody sice patří mezi morušovité (jako naše moruše nebo fíkovník), a na první pohled vypadají velmi podobně, liší se však chutí, velikostí i užitím.
Breadfruit (Chlebovník)
Chlebovník (breadfruit) je stálezelený, až třicetimetrový strom s ohromnými listy. Jeho plody rostou na konci větví, dorůstají velikosti 30 centimetrů a váží něco přes kilogram. Ze zralých plodů se pojídají semena. Pro dužninu se plody chlebovníku sklízejí nezralé. Následně se v kuchyni vaří, pečou, smaží nebo dusí. Chlebovník se připravuje podobně jako brambory, je možné jej nakládat s masem a kořením, sušit nebo rozemlít na mouku.
Lahodný jackfruit
Plody jackfruitu patří mezi největší plody rostoucí na stromech. Dorůstají do délky až 100 centimetrů a vážit mohou i 20 kilo. Na rozdíl od plodů chlebovníku, jackfruit roste na krátkých stopkách přímo na kmeni stromu nebo na hlavních větvích. Listy stromu jsou menší a elipsovité. Nezralé plody jackfruitu se dají použít jako zelenina k přípravě karí, zavařují se nebo nakládají "nakyselo". Nejčastěji se však s plodem jackfruitu setkáte na asijském tržišti, kde jej budete moci ochutnat zralý a čerstvý. Plody jsou jemně sladké. Asiaté jackfruit pojídají syrový, sušený, pražený i kandovaný. Podává se v restauracích a hotelech jako dezert, přidává se do marmelád a čatní.
Oba plody jsou typické pro jižní a jihovýchodní Asii. Na dovolené v Thajsku je nezapomeňte ochutnat.