Plánujete navštívit Izrael? A patříte k těm, kteří zemi rádi poznávají nejen očima, ale chuťovými pohárky? Pak určitě musíte zkusit jedno z tradičních jídel izraelské kuchyně - falafel.
Podle turistů jde dokonce o nejlepší pokrm izraelské kuchyně. V Izraeli, ale i v jiných arabských zemích, není typičtějšího jídla. Pojďme se na tuto izraelskou pochoutku podívat společně zblízka.
Co je to falafel?
Falafel jsou malé smažené kuličky, vyrobené z cizrnové kaše (případně kaše jiné podobné luštěniny).
Receptů je spousta. Proto doporučujeme ochutnat více variant – v každém obchůdku je falafel přece jen něčím jiný. Nejčastěji vám k němu podají tradiční arabský chléb se zeleninou a několika druhy omáček (sezamová tahina, ostré omáčky nebo kečup). Na ulici je běžně k dostání v chlebové placce (pita) s hranolky, salátem, nakládanou zeleninou a omáčkami. A co líp? Falafel seženete „za pár šupů“, nebo spíš izraelských šekelů.
Příprava falafelu
Jak probíhá příprava falafelu? Cizrna se nejprve namočí a uvaří, dokud není zcela měkká. Poté se rozdrtí na kaši a přidají se orientální bylinky a koření:
- římský kmín
- cayenský pepř
- česnek
- koriandr
Přidá se sojová omáčka, kukuřičný olej a omáčka tahini. Omáčka tahini je pasta vyrobená našleháním rozmělněných semínek sezamu.
Cizrnové kuličky se tvarují ručně, poté následuje smažení na rozpáleném oleji. Je sice pravda, že smažení není zrovna nejzdravější formou úpravy pokrmů, to však částečně kompenzuje zdravá cizrna - luštěnina, která obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek.
Zdraví prospěšná cizrna
Cizrna se může chlubit vysokým obsahem polysacharidů, bílkovin a vlákniny (5 – 20 %). Tato luštěnina je výborným zdrojem lysinu, bohatá je ale i na nenasycenou mastnou kyselinu linolovou (Omega 6), která pomáhá proti srdečním onemocněním a při snížení cholesterolu v krvi. Kromě toho obsahuje také železo a účinný antioxidant vitamín B15. A to nejlepší nakonec - zpomaluje stárnutí.
Doporučujeme ochutnat!