Správnou sladkou tečkou po slaném jídle je v Izraeli chalva, zdejší velmi populární zákusek. Patří k jedněm z nejstarších orientálních pochoutek. Překvapí vás nejen svou intenzivní chutí, ale i výživnou hodnotou.
Chalva se vyrábí z mletých sezamových semínek, cukru a rostlinných tuků. Původní receptura je velmi jednoduchá. Podstatou výrobku je výluh z rostlin obsahujících saponiny smíchaný s cukerným roztokem a ochucený pastou ze sezamových semínek.
Sezamové semínko obsahuje kvalitní bílkoviny, esenciální mastné kyseliny a vlákninu. Je výborným zdrojem vápníku, fosforu, železa, zinku i draslíku. Bude vám tedy skvělým zdrojem energie v horkých dnech nebo při zvýšené fyzické i psychické zátěži.
Recept na domácí chalvu
Sezamová semínka opražte nasucho - až se zbarví do světlehnědých odstínů. Nechte je zchladnout a poté nadrobno rozemelte (např. kávovým mlýnkem). Vznikne vám tak sezamová pasta (místo sezamu můžete rovněž koupit sezamovou pastu tahini). K semínkům přidejte sladidlo a hmotu zpracujte stěrkou, aby bylo hutné. Vzniklý základ těsta můžete doplnit o další chutě nebo oblíbené ingredience (oříšky, mandle apod.).
Místo sezamu se praží i jiná olejnatá semena jako třeba slunečnice, pistácie, mandle a další druhy ořechů.
Chalva u nás v Česku
Zatímco se chalva před druhou světovou válkou vyráběla i v Československu a byla běžně k dostání na poutích a jarmarcích, za války byla její výroba u nás zastavena a chalvu tak dodnes seženete spíše náhodou nebo ve vytipovaných prodejnách. Ke koupi bývá v obchůdcích se zdravou výživou a v čajovnách.