Původní židovská kuchyně
Už za dávných dob vznikla pravidla, jakými se židé stravují. Židovské náboženství zakazuje pojídání vepřového, oslího nebo koňského masa. Zvíře, které přijde na talíř, by mělo být usmrceno nožem, kdy řezník musí mít speciální povolení k porážce. Zvíře je usmrceno podřezáním hrtanu a tepny zároveň, aby ihned vykrvácelo. Židé věří, že v krvi zvířete je duše, a proto se jeho krev nesmí konzumovat.
V případě ryb je povoleno jíst jen ty, které se množí pomocí jiker a mají šupiny a ploutve. V souladu s pravidly košer pokrmů platí v židovské kuchyni striktní oddělení mléčných pokrmů a pokrmů z masa.
Více o pravidlech košer stravování se dočtete v článku: Židovská kuchyně ve znamení košer pokrmů.
Dnešní izraelská kuchyně
S přílivem turistického ruchu však i striktní pravidla košer stravování polevují a jako návštěvník Izraele na tradiční židovské jídlo narazíte spíše výjimečně. Původní židovská kuchyně je totiž v Izraeli prostoupena mezinárodními gastronomickými vlivy, zejména pak arabskou kuchyní. Najíst se tak můžete jak v drahých luxusních (světových i tuzemských) restauracích, tak na ulici ve stánku nebo třeba na tržišti. Záleží na vás, vašich chutích a objemu vaší peněženky.
Jídla na ulici jsou k sehnání levně a nemusíte se bát jejich kvality. Podobné platí o tržišti. Pokud chcete přece jen okusit pravou židovskou kuchyni, nejlepší volbou je jedna z košer restaurací v Jeruzalémě, připravte se však na vyšší ceny.
Podobně jako v jiných zemích je zvykem nechávat spropitné, obvykle ve výši 10 %.
Snídaně v Izraeli
Snídaně v hotelech bývají bohaté a měly by vás nasytit na převážnou část dne. Zvykem je podávat hostům snídaně formou bufetu, vybírat tak můžete třeba i z ryb nebo různých druhů salátu.
Oběd v Izraeli
V Izraeli oběd není hlavním jídlem dne, jako třeba u nás. Ubytovací zařízení je většinou ani nenabízí. Máte však možnost si zajít do některé z mnoha místních restaurací, které jsou na každém rohu, nebo si dát jídlo na ulici. Tradičními jídly v Izraeli jsou kebab, ševarna, falafel, šašlik nebo třeba hummus. Jídla jsou velice oblíbená a chutnají skvěle. Řadu z nich už možná budete znát i od nás z Evropy.
Večeře v Izraeli
Možná už tušíte, že hlavním chodem je v Izraeli večeře. Lidé zde večeří kolem deváté večer, počítejte tedy s tím, že touto dobou bude v restauracích největší ruch. Večeře se skládá z několika chodů. Zpravidla se začíná salátem, po hlavním jídle následuje ještě zákusek, sýr nebo čerstvé ovoce.