Dovolená ve Francouzské Polynésii patří k těm nejdražším na světě. Neušetříte tu ani na jídle. Jídlo v restauracích vás vyjde poměrně draho. Na menších ostrovech se pak setkáte s o něco příznivějšími cenami - v přepočtu 200 až 300 Kč za večeři.
Polynéská kuchyně
Polynéská kuchyně je skvělá. Místní prvky s hromadou tropického ovoce a mořských plodů se prolínají s prvky francouzské kuchyně. Najdete zde také inspiraci z italské a čínské kuchyně. Nechybí fast foody, pizza a podobně.
Polynésané jedí hlavně ryby. K vyhlášeným specialitám Polynésie patří např. "mahi mahi" nebo syrová ryba v kokosovém mléce. Milovníci piva by si neměli nechat ujít místní pivo "Hinano", dámy pak světově známý koktejl "Maitai", který možná znáte i z našich barů.
Vyhlášené je zdejší ovoce, najdete ho na každém kroku. Je levné a opravdu chutné. Polynéské ananasy patří dokonce k těm nejchutnějším na světě.
Supermarkety hledejte spíše na větších ostrovech. Na Tahiti je pak možné narazit na specialitu v podobě McDonaldu - ten je tu však naštěstí z celé Polynésie jediný. Nejlepší je nakupovat přímo na tržištích (Marché du Papeete), která se otevírají časně z rána.
Kde se nejlépe levně najíst?
Zážitkem je návštěva Place Vaiete na Tahiti, kde se můžete dobře najíst v jídelnách na kolečkách. Jídlo je zde levné, chutné a otevřeno mají i večer. Ochutnat se zde dají pokrmy ze všech možných mezinárodních kuchyní. Právě zde můžete také levně okusit, jak chutná polynéská kuchyně.
Recept na tradiční polynéské Poisson Cru
Tradičním polynéským jídlem je Poisson Cru - kousky syrového tuňáka s velkou porcí pestré zeleniny, zalitý kokosovým mlékem a šťávou z citronů či limetek. Navnaďte své chuťové pohárky už před cestou a připravte si tento tradiční pokrm doma!
Ingredience: 1/2 kg čerstvého tuňáka, 2 malé čerstvé zelené cibulky, 4 limetky, 1 mrkev, 1 rajče, 1/2 stroužku česneku, okurku, kokosový krém připravený z dužiny kokosového ořechu.
Postup: Čerstvého tuňáka nakrájejte na kostky a spolu s drceným česnekem vložte do slané vody. Nechte jej odležet zhruba 30 minut v lednici. Pak kousky ryby jemně usušte a pokapejte limetkovou šťávou. Po 5 - 7 minutách můžete rybu znovu osušit. K tuňákovi přidejte pokrájenou zeleninu a zalijte kokosovým krémem. Přidejte sůl a pepř podle chuti a Poisson Cru je hotov! Jako přílohu k této místní pochoutce Polynésané podávají rýži.
Napište nám, jak vám domácí Poisson cru chutnalo.