Pro většinu z nás je srílanská kuchyně jednou velkou neznámou. Byl by ale hřích navštívit tuto krásnou zemi a přitom neochutnat něco z místních pokrmů. Ty jsou proslulé díky své ostré a pálivé chuti. Jídlo má blízko k indickým pochutinám, ale zároveň nabízí i sladkou kuchyni a čerstvé ovoce. Ještě zmíníme, že zvykem na Srí Lance je pojídání rukami. Obyvatelé tvrdí, že si potom jídlo lépe vychutnáte.
Hlavní suroviny
Začneme základní surovinou – rýže. Podává se na několik způsobů, ať už vařená, tak i smažená a dušená. Nejtypičtějším jídlem je rýže a kari. To však není pouze žluté barvy, jako je tomu u nás. Zde je mnoho verzí této pálivé přísady. Základem je zázvor, pepř, kurkuma, koriandr a zejména chilli. Místní si ještě do jídel často přidávají pol sambol, což je velmi pálivá načervenalá pasta z chilli a kokosu. Pokud se přejíte rýže, můžete zkusit smažené nudle. Podávají se se zeleninou, vejcem, kuřecím masem nebo rybou. Na výběr máme i z mořských plodů, kde nechybí krevety, chobotnice, humři nebo krabi. Toto jistě ocení vyznavači pochoutek z podvodní říše, protože veškeré ryby a další mořské plody jsou na Srí Lance opravdu vynikající! Místní specialitou je pokrm z tuňáka – Ambul Thiyal.
Všude samé ovoce
Podle toho, kdy zemi navštívíte, dostanete na výběr z různých druhů ovoce. V hlavní sezóně (od prosince do března) zde rostou banány a ananas. Jindy zase mango, avokádo, liči, durian, mangostan. Výbornou možností je čerstvý ovocný koktejl. Ten si můžete objednat v každém místním fruit baru. Určitě ochutnejte specialitu v podobě šťávy z kokosu (thambilli). Prodavači kokosových ořechů naseknou kokos a vy potom můžete vypít jeho obsah.
Speciality srílanské kuchyně
Hopper – placka z rýže a kokosového mléka, konzumuje se s vejcem nebo ve sladké variantě s jogurtem a medem
Sambal – velmi pálivá chilli omáčka, která se míchá s jídly a dodává jim tu správnou ostrost
Rótí – chlebové placky, do kterých se přidává masová, zeleninová nebo bramborová směs
Buryani – základem je rýže, kuřecí maso, kari a vejce. Jako příloha slouží brambory, zelenina a kešu oříšky
Wattalappam – jde o puding z kokosového mléka, vajec, palmového cukru, kešu oříšky a tajným kořením
Srílanský (Cejlonský) čaj
Čaj z oblasti Nuwara Eliya, Orange pekoe patří k nejkvalitnějším na světě. Pokud chcete vidět, jak se přímo tento světoznámý čaj pěstuje, navštivte oblast centrální vysočiny. Ve výškách kolem 1800 metrů nad mořem lze spatřit miliony keříků s čajem. Vůbec nejlepší možností je vystoupat na vrchol Lipton´s seat. Tady vše pochopíte… Z této oblasti se vyváží známá značka Lipton. K dispozici máte obrovský výběr čajů – od černého, přes zelený až po bílý.
Srílanská kuchyně je velmi ovlivněna sousední Indií. Zdá se být pestřejší a v některých případech i ostřejší. Ochutnat by ji měl každý, kdo Srí Lanku navštíví.
Vydáte se s námi na ochutnávku tohoto ostrova? Více zde.