Americká gastronomie – již toto spojení může v mnohých vyvolat úsměv. Co je vlastně ta pravá americká kuchyně? Hamburger, hot-dog nebo hromady lívanců? Hledat pravou americkou kuchyni je nadmíru složité. Amerika je země mnoha národů a odpovídá tomu i samotná gastronomie. Objevíte zde mnoho etnických restaurací, které opravdu stojí za návštěvu, a jinde je jen stěží najdete.

Zlatá kukuřice
Opravdu původní a tradiční americká kuchyně byla utvářena kuchyní indiánskou. První obyvatelé amerického kontinentu se naučili pěstovat plodiny právě od Indiánů. Brambory, kukuřice a další plodiny, které sloužily k obživě celých kmenů. Kukuřice představovala opravdové zlato. Právě z této suroviny dokázaly indiánské ženy připravit téměř padesát pokrmů. Na stole se objevovalo maso bizonů, krocani a lososi. Čerstvé maso, divoké byliny a odolné plodiny, to představovala pravá americká kuchyně – jednoduchá a čerstvá.
Chutě celého světa

Noví osadníci si ze svých domovin přinesli své recepty. Připomínali si tak svůj původní domov alespoň skrze jídlo. Do Ameriky proudily rozmanité chutě z celého světa. Dá se tak říci, že americká kuchyně je ta nejpestřejší ze všech. Prvotní chutě přicházely z Evropy, avšak z přístavů proudily další recepty – Asie, Afrika i Austrálie. Recepty, které se nejdříve vařily pouze v úzkých komunitách, se začaly dostávat na talíře ve vyhlášených restauracích a pronikaly do většiny domácností.
Americký hamburger?
Symbolem americký kuchyně je pro mnohé bezpochyby hamburger. Ale ani ten není původní americkou lahůdkou. Vynalezli jej námořníci z německého Hamburku. Sandwich? Jeho autorem je anglický lord. Hranolky? Na ně si zase hájí své nároky Francouzi.
To pravé americké
V USA můžeme mluvit v rámci gastronomie o několika oblastech – jižanská, pacifická, texasko-mexická nebo yankeeská.
Jižanská kuchyně – inspirovaná Indií – koření, ořechy, fazole, smažená zelená rajčata a typická kuřecí polévka
Kalifornie – těstovinový salát s mandlemi, avokádo, kapary či telecí. A samozřejmě koktejly.
Kreolská kuchyně – polévky, vepřové, drůbež a hlavně rýže.
Texasko-mexická - steaky, tortilly, omelety, fazole, dipy a omáčky, zeleninové polévky
Aljaška – ryby – treska, losos, krabi i krevety
Havajská kuchyně – mořské plody a úžasné ovoce
Kajunská kuchyně – dary moře a drůbež
Yankee kuchyně – fazole, humři, krocani a známá Buffallo wings
Indiánská kuchyně – polévka z mušlí, bostonské pečené fazole, kukuřičný chléb, avokádo,
Opravdová americká kuchyně je tedy více o ovoci, domácích barbecue, rybách a fazolích, než o fast foodech, hranolkách a hamburgeru. V restauracích je často těžké se k ní dostat. A tu nejlepší stejně ochutnáte u rodinného stolu nebo na pravém americkém grilování. Američané jsou pohostinní, proto věřte, že se můžete snadno dočkat i pozvání na takovouto gastronomickou akci.