Užijte si dovolenou v Americe naplno a vyhněte se nepříjemným trapasům kolem spropitného. Poradíme vám, jak na dýška v USA.
Spropitné (anglicky tip) je v USA velmi ožehavým tématem. V systému mezd servírek a číšníků totiž hraje důležitou roli. Mzda se v této branži často pohybuje i pod hranicí minimální mzdy. Dýška pak tvoří i víc než polovinu z celkové výplaty.
Nedávat v USA dýško je neslušné
Spropitné se v USA platí především v restauracích a barech. V některých vám dokonce jeho vypočítanou výši už předloží na účtence. Počítejte s tím, že spropitné se platí také v kadeřnictví nebo v taxi. Nechávání spropitného je tedy naprostou samozřejmostí až etiketou. Jako naprosté minimum je považováno 10 % z celkového účtu, v lepších podnicích 15–20 %.
Nechávání spropitného není dáno ze zákona a nikdo vás tak k němu nemůže nutit. Je však slušností řídit se nepsanými pravidly dané země. V USA se jejich dodržování veřejně očekává. A nedávat spropitné je považované za neslušnost. Pokud byste obsluze dýško nenechali, bude to znamenat, že jste byli se službami hrubě nespokojení. Obsluha se vás tak zřejmě bude vyptávat, co udělala špatně.
Jaké dát spropitné v USA?
Neurazíte, pokud ke svému účtu přidáte 15% spropitné. Jde ale o výši, kterou dáváte najevo, že poskytované služby považujete za průměrné. Pokud jste se službami byli nadmíru spokojeni, pak je běžné nechat spropitné ve výši 20% z vaší útraty. Ve velkých městech jako jsou New York, Washington D.C., Las Vegas, San Francisco apod. je 20% dýško prakticky běžným standardem. Stejné platí o dalších turisticky atraktivních lokalitách USA.
Kde se spropitné neočekává?
Pravidla pro dýška se vztahují na restaurace a podniky s obsluhou. Ve fastfoodech a kavárnách s pultíkem většinou bohatě postačí, když obsluze necháte pouze pár drobných. Dejte si tu ale pozor na ceny! V USA se většinou neuvádí cena s daní. Tu vám připočtou až ke konečnému účtu. Nebuďte tedy překvapeni, pokud po vás obsluha bude chtít víc peněz, než je uvedeno na "meníčku".