Vydatná omáčka s hovězím na rajčatovém základě, s pikantní chutí chilli papriček. To je chilli con carne - jídlo, které patří k základu mexické kuchyně. Jak jej připravit doma, aby bylo téměř k nerozeznání od toho z Mexika? Máme pro vás recept z tradiční mexické kuchařky.

Recept na chilli con carne
Ingredience na přípravu 4-6 porcí chilli con carne: 600 g mletého hovězího masa, 400 g nebo 1 konzerva červených fazolí, 400 g nebo 1 konzerva krájených rajčat, 3 lžíce rajčatového protlaku, 2 rajčata, 2 velké červené cibule, 2 stroužky česneku, menší mrkev, 2 čtverečky hořké čokolády - 80%, čerstvá chilli paprička, lžička kajenského pepře, lžičky mletého římského kmínu, lžička třtinového cukru, 170 ml vody, extra panenský olivový olej, mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř.
Na ozdobení: limetky a čerstvý koriandr.

Jak na to? Příprava mexického chilli con carne
Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte je nadrobno. Na hrubém struhadle nastrouhejte připravenou mrkev. Rajčata nakrájejte na malé kousky a chilli papričky na tenká kolečka. V hrnci nechte na rozpáleném oleji zpěnit cibuli. Přidejte mrkev a pár minut restujte společně s cibulí. Přidejte česnek, kajenský pepř a mletý římský kmín. Vše dobře promíchejte, asi za dvě minuty přidejte rajčatový protlak a krátce restujte.
Připravenou směs přesuňte na stranu hrnce a na druhou přidejte hovězí. Jeho strukturu vařečkou v hrnci narušte, aby maso nesplynulo v jeden kus. Hned jak se maso zatáhne, přidejte nakrájená rajčata, konzervovaná rajčata a pokrájené chilli (pokud nemáte rádi ostré, přidávejte raději po částech, doostřit můžete vždycky). Směs v hrnci zalijte vodou, přidejte sůl, pepř, přiklopte pokličkou a za občasného míchání nechte alespoň hodinu na mírném ohni povařit.
Čtvrt hodiny před koncem sceďte fazole a přidejte je do hrnce. Jakmile hrnec odložíte stranou, přimíchejte čokoládu a třtinový cukr. Chilli con carne dochuťte limetkovou šťávou a na talíři dozdobte čerstvým koriandrem, plátkem limetky a podávejte s rýží nebo čerstvým chlebem.
Dobrou chuť! / Buen gusto!