Jaké bylinky a koření nesmí žádné thajské kuchařce chybět v kuchyni? Vydejme se za typickými chutěmi Thajska. Začneme s koriandrem, chilli papričkami, česnekem a kafrovými listy a limetami.
Typicky thajské bylinky a koření
Koriandr
Základ thajské kuchyně tvoří koriandr. U nás ho seženete nejen v asijských obchůdcích, ale i v běžných marketech. Jeho pikantní a výrazná chuť dodává thajským pokrmům svěžest. Bylinka se využívá celá, včetně kořene a semen, jako mletá i jako čerstvá.
Chilli paprička
Bez čeho se thajská kuchyně rozhodně neobejde? Bez chilli papriček. V Thajsku dokonce roste 10 nejpálivějších papriček na světě. Papričky se při vaření používají čerstvé i sušené, jsou základem chilli jamů a pasty Nam Prik Pao, které fungují jako dochucovače polévek a omáček.
Česnek
Kuchyně v Thajsku rozeznává nespočet druhů česneku. Liší se barvou i velikostí stroužků. Setkat se můžete s česnekem bílým jako papír, s růžovým nádechem nebo ve smetanových odstínech. Ve srovnání s naším česnekem má menší stroužky. Před konzumací a dalším používám jej ne třeba loupat.
Kafrové limety a listy
Kafrové limety mají tmavě zelenou kůrku s hrbolky, vynikají výraznou vůní a chuti. Z plodu se využívá kůra na strouhání, je bohatá na aromatické oleje. Z rostliny, na které limety rostou se pak v thajské kuchyni využívají i její listy, ať už celé nebo drcené. Skvěle se hodí do salátů a curry past.
V příštím článku budeme pokračovat dalšími třemi stěžejními bylinkami a kořením thajské kuchyně. Tipnete si, které to jsou?