Lavaš - tradiční arménský chléb

Arménie je zemí, která má co nabídnout každému. Ať už vás zajímá fascinující historie, úchvatná příroda nebo bohaté kulinářské tradice.

Na dovolené v Arménii doporučujeme vyzkoušet lavaš – tradiční arménský chléb s více než dvoutisíciletou historií. Jedná se o důležitou součást kavkazské kuchyně a je také populární v Západní Asii, Turecku a v oblastech okolo Kaspického moře.  

Zajímavostí je, že od roku 2014 je Lavaš zapsán na seznamu UNESCO jako Mistrovské dílo ústního a nehmotného dědictví lidstva, což znamená, že byl uznán za významnou součást kulturního dědictví Arménie. Tento chléb není tedy pouze potravinou – má i hluboký význam v každodenním i svátečním životě Arménů. Často se podává při rodinných oslavách, svatbách a náboženských obřadech, kde symbolizuje život, pohostinnost, zdraví a prosperitu.

Tradičně se peče na stěnách hliněné pece, která se nazývá "tonir" (podobná indické peci tandoori). Po upečení se placky často suší a před konzumací vlhčí vodou, aby změkly.

Proces výroby lavaše je považován za důležitou dovednost, která se přenáší z generace na generaci. Tento tradiční způsob pečení spojuje rodiny a komunity a představuje unikátní prvek arménské kultury. A pozor, výrobu tohoto tradičního pokrmu si můžete sami vyzkoušet i během našich zájezdů po Arménii.

Chléb Lavaš se vyrábí z jednoduchých surovin – pšeničné mouky, vody a trošky soli a lze ho používat na mnoho způsobů – od balení masa a zeleniny až po přikusování k omáčkám nebo jako přílohu k hlavním jídlům. Konzumuje se i na sladko, například potřený medem.  

Dobrou chuť!

Zeptejte se nás

Jsme připraveni zodpovědět jakékoliv vaše dotazy. Nejste si jisti vhodností termínu, programu, fyzickou náročností nebo vás zajímá něco jiného? Ozvěte se nám telefonicky, emailem, případně využijte kontaktní formulář.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Najděte inspiraci pro svou vysněnou dovolenou. Získejte jako první přístup ke zlevněným zájezdům a novinkám. Na první zájezd navíc obdržíte slevu 500 Kč.