Už při prvních krocích izraelským tržištěm vás z dálky bude lákat vůně orientálního koření. Nebo se necháte zlákat lahodnou a sladkou chutí čerstvého ovoce?
Orientální koření z izraelských tržišť
Na trzích v Izraeli to nebudete mít jednoduché. Jaké koření si vybrat? Doporučujeme vyzkoušet izraelskou klasiku - zaatar - směs tymiánu, sezamu, soli a dalšího koření, která je v arabské kuchyni velmi oblíbená. Každá domácnost v Izraeli má prý svůj vlastní recept, jak směs namíchat. V kuchyni se dá využít mnoha způsoby. Izraelské hospodyňky zaatar sypou na sýr, humus, míchají ho s olivovým olejem a poté jím potírají pečivo. Ochucují jím maso, salát a další produkty.
Naším druhým tipem je žlutá kurkuma, která je prý nejzdravějším ze všech koření vůbec. Přidává se do masa, polévek nebo k přípravě kurkumového mléka.
Mimo koření na tržištích krásně voní nejrůznější druhy zrnkové kávy a směsi čajů.
Ovoce z izraelských tržišť
Sliny se vám budou sbíhat také u stánků s ovocem. Jen si vybrat, zda dáte přednost sušenému, čerstvému nebo ve zpracované podobě.
Nevšední je proslazený květ ibišku nebo například sušený meloun. Ochutnat byste měli také proužky z exotického ovoce, jablek nebo kiwi bez "éček". Chybu rozhodně neuděláte výběrem zdejších datlí.
Izraelci jsou předními producenty citrusových plodů. I na tržištích tak najdete osvěžující čerstvě vymačkanou šťávu z citrusů nebo její kombinaci s dalším ovocem. Nebojte se experimentovat. Co třeba pomeranč s granátovým jablkem?
Obchodníci vám s výběrem z nepřeberného množství koření a ovoce ochotně pomohou. Nebojte se smlouvat, počítají s tím.