Thajská kuchyně, jedna z vůbec nejlepších na světě, je proslulá netradičním spojením chutí, pestrostí, snadnou přípravou a jemnou pikantností. Mixuje prvky hned několik světových kuchyní. Co byste měli na dovolené v Thajsku ochutnat? A čím rozmazlit vaše chuťové pohárky?
TOP 8 "must taste" gurmánských specialit, které musíte ochutnat na dovolené v Thajsku
- Pat thai - snad nejvyhlášenější jídlo thajské kuchyně - velmi tenké rýžové nudle osmažené s vejcem, tofu a krevetami, okořeněné rybí omáčkou, tamarindem a sušeným chilli.
- Dom yam - polévku Dom yam kuchaři často popisují jako kyselou thajskou polévku. To však ani zdaleka nevystihuje intenzivní chuť tohoto bylinného vývaru. Chutná až trpce a je výrazně kořeněná.
- Gaang kee o wahn - v Thajsku je také velmi populární zelené kari, které v meníčku thajských restaurací najdete pod názvem Gaang kee o wahn. Pojí pikantní bylinnou omáčku s hustým kokosovým mlékem a jedinečnými chutěmi thajské kuchyně.
- Yam - označuje saláty s pikantními dresingy a čerstvými bylinkami, které Thajci míchají s masem nebo plody moře.
- Ba mee - tvoří základ celé thajské kuchyně. Jde o vaječné nudle z pšeničné mouky, které se podávají s vepřovým nebo krabím masem.
- Som dam - papájový salát, ostrý, až vám vžene slzy do očí. Tvoří jej pásky křupavé nedozráté papáji, která se nadrtí v hmoždíři s rajčaty, fazolkami, chilli, limetkou a rybí omáčkou.
- Kow soy - specialita, která pochází ze severu Thajska, ale rychle se rozšířila i za hranice regionu. Skládá se z plochých vaječných nudlí, pšeničné mouky a sytého kořeněného vývaru s kokosovým mlékem.
- Lahp - mleté maso ochucené práškem z pražené rýže, limetkou, rybí omáčkou a čerstvými bylinkami. Jde o typický pokrm venkovské kuchyně na severovýchodě země.