Máme pro vás neuvěřitelně sladký zážitek, který vám jen tak nedá spát. Australský dezert Pavlova a recept jako bonus.
Dodnes vedou Australané s Novozélanďany spor o to, zda Pavlova – oblíbený australský dezert, pochází z Nového Zélandu nebo z Austrálie. Podle australských zdrojů tato velká sněhová pusinka se šlehačkou a ovocem svůj název získala podle ruské prima baleríny Anny Pavlové, která se stala inspirací pro vznik tohoto luxusního dezertu, když v roce 1929 navštívila Austrálii.
Ingredience na přípravu australského dezertu Pavlova
- 4 velké vaječné bílky (pokojové teploty),
- šálek moučkového cukru,
- 1 lžíce kukuřičného škrobu,
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu nebo lépe semínka z poloviny vanilkového lusku,
- 1/2 šálku smetany ke šlehání,
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy,
- 1 lžička bílého vinného octa,
- čerstvé ovoce - jahody, maliny, kiwi, banány, borůvky – dle fantazie.
Příprava dezertu Pavlova
Předehřejte troubu na 140 °C. Prosejte cukr a přimíchejte do něj vanilkový extrakt. Pokud máte vanilkový lusk, jednu půlku schovejte do lednice, aby neoschla, druhou rozřízněte podélně a hranou nože separujte semínka.
Připravte si vaječné bílky, přidejte špetku soli a směs za střední rychlosti vyšlehejte do bílé hmoty. Při šlehání postupně po lžících přidávejte cukr. Dejte si přitom pozor, aby se dobře rozšlehal. Dále přidejte škrob, citronovou šťávu a nakonec ocet. Hotovou směs vkládáme na pečící papír, buď do jednoho kruhu nebo více menších koleček o průměru cca 7 cm. Mezi jednotlivými kusy nechte dostatečný odstup - směs se při pečení ráda roztéká. Někdy se hodí si kolečka jako šablonu na pečící papír dopředu předkreslit, docílíte tak dokonalejších tvarů. Na okrajích by měla být směs vždy o něco málo vyšší než uprostřed, abyste měli prostor na umístění šlehačky a ovoce.
Plech s připraveným těstem vložte do trouby a teplotu ihned stáhněte na 120 °C. Pečte pozvolna asi 45 minut (co nejníže v troubě). Těsto ale vždy po očku sledujte, aby vám v troubě nezhnědlo. Dezert Pavlova by měl být uvnitř vláčný a na povrchu křupavý.
Nyní je na řadě šlehačka. Opravdoví mlsouni si do ní přidávají trochu moučkového cukru na oslazení. Dezert je ale sladký sám o sobě, jeho přidání tedy zvažte. Upečený korpus na dezert potřete vyšší vrstvou šlehačky a pokládejte čerstvé ovoce.
Hostům oblíbený australský dezert Pavlova podávejte nejlépe ihned po dokončení příprav, než korpus šlehačkou navlhne.
Přejeme dobou chuť – nebo jak by řekli v Austrálii: Enjoy your meal!