Jakmile přicestujte na Nový Zéland, jistě vás bude zajímat, jaké jsou typicképokrmy. Zélandská kuchyně je však velice rozmanitá, a abyste ochutnali vše, budete muset mít opravdu velký apetit. Díky více než 14 000 kilometrů pobřeží je základem zélandské kuchyně určitě mořská strava. Avšak je to pouze zlomek kulinářského umění Zélanďanů. Mísí se v ní především tradiční maorská kuchyně a kulinářství evropských kolonizátorů.

Maorská kuchyně
Tradiční příprava po maorsku se nazývá hangi. Metoda spočívá v pečení jídla na rozpálených kamenech položených ve vyhloubené peci. Takto Maoři připravují jídlo již více než 2000 let. Výsledkem jsou neskutečně chutné pokrmy, především z kuřecího masa nebo mořských plodů či zeleniny. Příprava jídla tímto způsobem se využívá především pro různé speciální příležitosti, ale pro turisty je hangi nejdostupnější v městě Rotorua v rámci maorského kulturního programu.
Evropská kuchyně
Protože je Nový Zéland osídlen především evropskými potomky kolonizátorů, jsou zde i jídla typická pro Starý kontinent. Za zmínku určitě stojí vyhlášené jehněčí maso, které je jedno z nejdůležitějších exportních zboží. Avšak nikde vám ho nepřipraví tak, jako na Novém Zélandu. Grilované jehněčí s kořeněnou zeleninou najdete na menu těch nejlepších restaurací.

Nemůže chybět ani typické britské jídlo fish and chips. K přípravě se nejčastěji používají ryby jako kajmanka, terakihi nebo hoki a nezřídka se k nim přidávají kroužky z olihní. Výsledkem je překvapivě osvěžující a zároveň velice chutné jídlo vhodné jako rychlý zákusek na pláži.
Sladká tečka
Jste-li na sladké, tak zélandská kuchyně vás určitě nezklame. Snad nejbláznivější je čokoládová ryba, což je recept domorodců. Ač to zní opravdu nezvykle, jde určitě nejoblíbenější sladký pokrm na Novém Zélandu. Méně odvážní však nemusí zoufat. Kousky ananasu obalené v čokoládě rovněž patří mezi oblíbené sladkosti, a to od roku 1935.
Po jídle musí přijít i správný dezert a i v této oblasti má NovýZéland co nabídnout. Zmrzlina hokeypokey či ovocné koláče určitě polaskají na jazyku a uspokojí vaše chuťové buňky víc než dost.